Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anyák napjának története

2009.03.14

Anyák napjának története

Az anyák tiszteletére az első ünnepségeket az ókori Görögországban tartották tavasszal. Az istenek anyjának, Rhea istennőnek adóztak kegyelettel.

A kereszténység elterjedésével előtérbe került az anyaszentegyház tisztelete, az egyházi hatalom, amely az életet adja és megvéd minden ártalomtól. Az idők során az egyházi ünnep összenőtt az anyák napjának megünneplésével.

A 17. században Angliában a nagyböjt negyedik vasárnapján ünnepelték az édesanyákat.

Az USA-ban, 1872-ben Julia Ward Howe vetette fel az anyák ünneplésének gondolatát a béke jegyében. Gondolatait egy proklamációban foglalta össze.

A philadelphiai Anna Jarvis nevéhez fűződik az anyák napjának hivatalos ünneppé tétele. Anna édesanyja a 19. században hasonlóval próbálkozott: "Mother's Friendship Days" néven kezdeményezte ünnepnap tartását az anyák tiszteletére, valamint a polgárháborús sebek begyógyítására.

Két évvel anyja halála után, 1907-ben, Anna nagyszabású kampányba kezdett Nyugat-Virginiában. Ez lett az első állam 1910-ben, amely hivatalos ünneppé tette az anyák napját. Egy évvel később már valamennyi állam hivatalos ünnepként ismerte el. 1914-ben az elnök, Wodrow Wilson az anyák napját hivatalosan nemzeti ünneppé nyilvánította, amelyet minden évben május második vasárnapján tartanak.

Európában az első világháború után terjedt el, elsőként a virágkereskedők szervezetei kezdték el propagálni. Dániában, Finnországban, Törökországban, Olaszországban és Belgiumban szintén május második vasárnapja lett az anyák ünnepe. Ausztriában, 1924-ben a katolikus egyház azzal a hangsúllyal kezdte terjeszteni, hogy az iparosodással és gazdasági törekvésekkel együtt járó elvilágiasodás ellenében a természetes és egészséges élet és anyaság mellett emeljen szót.

Az amerikai hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg, és összekapcsolódott a májusi Mária-tisztelet hagyományával. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Hazánkban - az amerikai hagyománytól eltérően - május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat.