Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csoportalakítás

2009.02.21

Csoportalakítás

Az állandó csoportok általában 2-3 hétig dolgoznak együtt. Akkor elbúcsúznak egymástól. A lap körbemegy, mindenki ír egy-egy kedves üzenetet: azért szerettem veled dolgozni, mert..., azt tanultam tőled, hogy..., azt tudtam meg rólad, hogy... Amikor visszaér a tulajdonoshoz, elolvassa. Ezután minden csoportból 1 gyerek továbblép. Az ugyanolyan státuszú, hogy a csoportösszetétel ne sérüljön. És folytatódik a munka.

Lehet véletlenszerű csoportalakítást is végezni, ennek is megvan a maga szerepe. Egy adott tevékenységhez is szerveződhetnek együttműködő csoportok. Ilyenkor a kevésbé népszerű gyerekek választanak maguk mellé tagokat. Övék a döntés joga, kit bíznak meg vezetőnek. Fantasztikus nevelő ereje van. Nem élik meg azt a kínos helyzetet, hogy elfogynak mellőlük az okosak, és ők a "maradék". Nő az önbizalmuk, és rejtett képességeikre is fény derülhet. A kapcsolati hálót is remekül fel lehet térképezni. Ki hova szeretne kerülni, milyen eszközei vannak a meggyőzésre, mennyire határozott, befolyásolható.

Játékosan is alakíthatók csoportok. Mindig másokkal kerülnek össze, alkalmazkodás, együttműködés, munkamegosztás, rangsorvita, közös élmény, egymást inspirálják, nagyszerű produkciók születnek.