Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért nincs a hernyónak csizmája?

2011.06.01

A következő meséből szavak hiányoznak! Olvasd el a mesét, és pótold a hiányzó szavakat úgy, hogy a szöveg értelmes legyen!

 

Miért nincs a hernyónak csizmája?

 

Egy harmatos hajnalon kibújt egy nagy, zöld hernyó a veteményeskert legszebb, legkövérebb káposztájából.

– Hapci! Hapci! – tüsszentett nagyokat a _________________. – Jaj, még megfázok így mezítláb! Hapci! Ennek fele sem tréfa! Elmegyek Rákmesterhez, és csináltatok magamnak csizmát. Hányat is? Tíz lábra __________ párat.

Fogta magát, s elaraszolt a közeli __________ partjára, ahol megtalálta az öreg _________________, aki épp az ollóját élesítette.

– Jó napot, Rákmester! Hapci! Meghűltem egy kissé mezítláb, ezért öt pár _________________ rendelnék a lábaimra.

– Öt párat? – hökkent meg a __________. – Ennyi bőröm nincs most raktáron. Azért mértéket veszek és házhoz viszem a ______________, ha elkészülök. Adja meg a ______________!

– A Káposzta sor 3-ban lakom. Igyekezzen, mert sürgős a dolog!

A rák egy álló hétig szabta, varrta a _______________, mígnem elkészült velük. Elindult, hogy felkeresse a _________________.

Hamarosan megérkezett a megadott címre és _______________. A kopogásra azonban senki sem válaszolt, s az ____________ is zárva volt.

Ekkor egy _________________ szállt a káposztára.

– Hé, Lepke úr! – szólította meg a __________. – Nem tudja véletlenül, hova tűnt innen a zöld _____________? Elköltözött talán?

– Hogyne tudnám, hiszen én voltam az személyesen, mielőtt _________ lettem – válaszolt fölényesen. – Mit akar tőlem?

– Elhoztam a rendelt _______________. Mind az öt párat. Ugye, milyen szépek?

– Ah, valóban nagyon csinosak, de roppant sajnálom, nem vehetem át őket. Beláthatja, a ______________ nincs rájuk szükségen, mert csak akadályoznának a repülésben. S a _________________ könnyed repüléssel tovaszállt, otthagyta a csodálkozó __________ a csizmákkal együtt.

A rák úgy megharagudott, hogy azóta se szab cipőt senkinek.

Ozogorska nyomán