Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tojásfestés természetesen

2010.04.03

Tojásfestés természetesen

Előkészületek

 

Néhány tanács:

Festés előtt főzzük meg a tojásokat. Legyünk óvatosak, hogy ne repedjenek meg! (Ne a forró vízbe tegyük a hideg tojást.) Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei és a tojás nem reped meg, több órán át (kb. 2-3) is főzheti, így tartósabb lesz.

Festés előtt mossuk meg őket alaposan (és óvatosan) mosogatószerrel, majd öblítsük le őket. A mosásnak két fontos célja van. A mosással, zsírtalanítással ugyanis a tojás felületén egyenletesen tapad meg a színanyag. Másrészt a mosással eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat (pl. szalmomella).

Amikor a tojásokhoz érünk, a mi kezünknek is tisztának kell lennie!

Szükséges anyagok és eszközök:

A festéshez a következő anyagokra van szükségünk:

vörös káposzta, vöröshagyma, lilahagyma, golden alma, kurkuma, spenót, piros paprika, narancs vagy citrom, csipkebogyó tea, ecet, kávé.

A színes oldatokat célszerű befőttes üvegekbe tenni. A főzéshez pedig edényekre lesz szükség.

 

Festési módszerek

 

Az alábbiakban természetes anyagokat mutatunk be, amelyekkel szép húsvéti tojásokat festhetünk. Ne feledjük, hogy a természetes anyagok is lehetnek mérgezőek! Az itt ismertetettek azonban nem károsak az egészségre.

Az alább ismertetett receptek mindegyikénél szebb és tartósabb hatást érünk el, ha kevés ecetet (2 evőkanál 0,25 l vízhez) adunk hozzá a színező oldathoz és a tojást sokáig hagyjuk állni benne (akár másnap reggelig a hűtőszekrényben). Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, akkor célszerűbb a "hideg" eljárást választani (azaz a lehűlt oldatban állni hagyni).

Kék Vágjuk apróra a vöröskáposztát, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. A káposzta leve bíbor színű, de a tojásokat kékre festi (a vöröskáposzta leve indikátorként viselkedik). Csak hidegen működik!

Vöröses barna Tegyünk egy edénybe jó néhány vöröshagyma héját, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd tegyük bele a főtt tojásokat. A szín árnyalatai annál mélyebbek, minél több ideig tartjuk az edényben a tojásokat.

Lila Ha a fenti eljárást lila hagyma héjával végezzük, lila színárnyalatot kaphatunk.

Sötét barna Ezt a színt úgy érhetjük el, hogy erősre főzött kávét készítünk, majd hagyjuk lehűlni. Ebbe helyezzük, a tojásokat és állni hagyjuk.

Narancssárga Négy evőkanál paprika és negyed liter víz keveréke biztosítja ezt a színt hímes tojásainknak 20-30 perces főzés után.

Rózsaszín Készítsünk jó erős csipkebogyó teát. (Lehet filteres teát is használni.) A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába.

Zöld Vágjuk apróra a spenótot (a mélyhűtött is jó), majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. A tojásokat zöld színűre festi.

Sárga A sárga színt kurkumával (a boltban a fűszerek közt keresd), a halvány sárgát pedig citrom vagy narancs héjával lehet elérni. A módszer lényege, hogy 15 perc főzés után beletesszük a vízbe a tojásokat.

 

Utómunkálatok

 

Fényesítés

A már megfestett tojások szebbek és a meszes (CaCO3) héjon még szabadon maradt pórusaikat is eltömíthetjük, ha olajjal vagy egy kis szalonnadarabbal kenjük meg őket.