Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZEMÉLYI LÁSZLÓ: KISLÁNY

2008.12.04

A kislány füzettel a kezében felszállt a villamosra. Karácsony volt, a boltok piros-zöldségét színesen villogó karácsonyfa égők tarkították. A füzet négyzethálós volt és kis alakú, a kislány tízéves forma és barnás szőke hajú. Picikét nyújtózkodnia kellett, hogy elérje a kapaszkodót.

A boltok felkészültek az ünnepre, telis-tele voltak mindazzal, amiről azt gondolták, hogy megfelelõ ajándék lehet. A kislány bús egykedvűséggel bújta a sorokat, csupán kikerekedett szeme árulkodott valami másról. Érdeklődés lehetett, vagy talán értetlenség, esetleg csodálkozás. A rázkódó villamosból régi filmekhez hasonló szaggatottsággal látszott, amint a kirakatok sorra elfutnak, egyik a másik után.

Ritkásan teleírt füzet volt, helyenként filctollas aláhúzással. A következő villamosmegállóból egy karácsonyfa-árusításra nyílt kilátás, a barátságos árus melóssapkával a fején kopott bőrkesztyűben mérte a fákat a vevőknek. Volt egy kis lyuk a bal kezén lévő bőrkesztyűn, a tenyér felett, a középső ujj és a gyűrűsujj között. A kislány lapozott.

Odakünn a hó szállingózott, apró pelyhekben hullott az ezerféle csillag. A villamos hirtelen fékezett, biztos tilosra váltott a lámpa. A kislány megperdült, de hál' Istennek jól kapaszkodott, a lábával pedig megtámasztotta magát. A füzetet tartó kezével visszaigazította vállára a háti-zsákját. Az útpadka mellett kásás hólé állt nagy tócsákban, az új pelyhek lassan, reménytelen küzdelemmel, hangtalanul olvadtak bele.

A füzetet kissé gyűrve a kislány visszalapozott, többoldalnyit; valószínűleg nagydolgozatra készült. A körút jobb oldalán egy pár futott egy-más felé, s amint elemi erővel összeölelkeztek, a nő felkapta a lábát, a férfi pedig megforgatta. Isten tudja mennyi ideje vártak, mennyi fájdalomnak intettek búcsút most végleg. A lap tetején, kék golyóstollal és zöld filccel aláhúzva következő állt: Az atomok szerkezete.

Pár nap múlva megint láttam a kislányt. Szaporán lépkedett, hátán minden lépésnél piciket lötyögött a hátizsák. Egy zárt kapualjnál megállt, megrángatta a kilincset, majd elsietett. Kíváncsiságból odamentem, és végigfuttattam a szemem a rozsdabarna vaskapun. A bal szárnyán fektetett A4-es lapon nagy nyomtatott betűkkel ez állt. ,,Mielőtt elmész, ellenőrizd, hogy a kapu zárva van-e!"

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.