Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Matematika - 3.- 4. osztály

2009.01.10

21.

Gergő és Marci gyufaszálakkal játszott. Az asztalon 60 gyufaszál hevert. Gergő kirakott egy olyan háromszöget, melynek mindegyik oldala 6 gyufaszálból állt. Marci a maradék gyufaszálakból egy olyan téglalapot rakott ki, melynek szélessége 6 gyufaszálból állt. Hány gyufaszálnyi volt a téglalap hossza?

 

A:12          B:30          C:9            D:18          E:15

 

22.

Az 58314 szám valamelyik számjegyét elhagyjuk úgy, hogy a megmaradó négyjegyű szám a lehető legnagyobb legyen. Az így kapott szám harmadik számjegye

 

A:1            B:5            C:3            D:8            E:4

 

23.

Az ábrán látható táblázatban minden mezőbe a fölötte lévő 2 szám összegét írtuk. Milyen szám kerül az alsó mezőbe?

Kép

A:27          B:30          C:7  

D:35          E:1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.

Legalább hány élet kell felvágni egy kocka kiterítéséhez?

 

A:6            B:4            C:7            D:8            E:5

 

25.

Az idei Miss Cica versenyen 66 macska indult. Az első fordulóban 21-en kiestek, mert nem fogtak elég egeret. a versenyben maradt cicák közül 27 volt csíkos és 32-nek volt legalább az egyik füle fekete. Csak azoknak a cicáknak sikerült a döntőbe kerülni, akik csíkosak voltak és volt fekete fülük. Legalább hány cica jutott a döntőbe?

 

A:12          B:13          C:11          D:14          E:15

 

26.

Anna, Bea, Dóra és Lilla egy szoba 4 sarkában állnak. A nyilak az alacsonyabb lánytól a magasabb felé mutatnak. Az alábbiak közül melyik a helyes magasság szerinti csökkenő sorrend a lányok között?

 

Kép

 

A:Lilla, Dóra, Bea, Anna     B:Bea, Anna, Dóra, Lilla

 

C:Bea, Lilla, Dóra, Anna     D:Lilla, Anna, Dóra, Bea

 

E:Lilla, Dóra, Anna, Bea

 

27.

Egy bizonyos kódrendszerben BACH-ot YZXS-nek kódolják. Az alábbiak közül melyik jelentheti ugyanebben a rendszerben MOZART-ot?

 

A:OMAZTR                B:NLAZIG         C:NLZAGI

 

D:OMAZJH                E:ONAZJG

 

28.

Öt lány, Anna, Bea, Csilla, Dóra és Ella közül ketten fotelban, hárman pedig székben ülnek. Tudjuk, hogy Anna és Bea ugyanolyan típusú ülőalkalmatosságon csücsülnek, Bea És Dóra különbözőn, illetve Dóra és Ella is különbözőn. Kik ülnek fotelban?

 

A:Csilla és Dóra         B:Bea és Csilla

 

C:Anna és Dóra          D:Anna és Bea

 

E:Bea és Ella

 

29.

Három szomszédos fán összesen 15 veréb és 14 cinke ül. Mindegyik fán ül legalább 4 veréb és legalább 2 cinke. Egyik fán sincsenek többen a cinkék, mint a verebek. Mennyi az egy fán ülő madarak számának lehető legnagyobb értéke?

 

A:11          B:12          C:13          D:15          E:14

 

30.

A szabályos dobókockán a szemközti lapokon lévő pontok összege 7. Egy szabályos dobókocka egy négyzetrácsos lap egyik négyzetén áll. Elkezdjük a kockát görgetni, mindig egy élén átfordítva, a nyíllal jelölt útvonalon. Hány pont lesz a kocka felső lapján, amikor a csillaggal jelölt mezőn áll?

 

Kép

 

A:4    B:5   C:1    D:2      E:6