Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi édességek

2008.12.10

Karácsonyi édességek

Aranygaluska, és gyümölcskenyér, pudingos sütemény vagy fatörzs; mind hatalmas sikert aratnak, nem csak az ünnepek idején.

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

  • 6 db tojás                       1 db reszelt citromhéj
  • 12 dkg cukor                  5 dkg durvára vágott dió
  • 12 dkg liszt                     3 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg olvasztott vaj         3 dkg mazsola,
  • 10 dkg kandírozott gyümölcs

A tojások sárgáját habosra kikeverjük. Az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt, az étcsokoládét, a durvára vágott diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, a lisztet összekeverjük és a tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjéből a cukor hozzáadásával kemény habot készítünk, amit lazán összekeverünk a tojássárgájával, és végül hozzáadjuk az olvasztott vajat. Kizsírozott, liszttel meghintett formában, gyenge hőmérsékletű sütőben kb. 50-60 percig sütjük. Porcukrozva tálaljuk.

 

Zserbó

Hozzávalók:

  • 250 g margarin            késhegynyi szódabikarbóna
  • 500 g liszt                   20 g élesztõ, 200 ml tej
  • 3 tojás sárgája            2 evõkanál cukor

Töltelék:

  • 1 kis üveg sárgabaracklekvár
  • 200 g darált dió, (200 g porcukorral összekeverve)

Máz:

  • 4 evõkanál víz                 1 evõkanál kakaó
  • 5 evõkanál cukor             100 g vaj.

A cukrot a langyos tejjel elkeverjük, és az élesztõt megfuttatjuk benne. A margarint, a lisztet, a 3 tojás sárgáját, a késhegynyi szódabikarbónát hozzáadjuk az élesztõs tejhez, a tésztát összeállítjuk. A tészta kidolgozása után egy rugalmas, nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk. A tésztát négy részre osztjuk és négy lapot nyújtunk belõle. Az elsõ lapot zsírozott, lisztezett vagy sűtőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és a lapot megkenjük sárgabaracklekvárral és meghintjük a cukros dióval. A töltelékre ráhelyezzük a második lapot, melyet szintén lekvárral kenünk meg és cukros diót szórunk rá, és ráhelyezzük a harmadik, majd a negyedik lapot és az így összeállított süteményt 1 órán át kelesztjük. Középmeleg sütõben kb. 40 percig sütjük, közben villát beleszúrva megnézhetjük, hogy átsült-e. Miután kihűlt a tészta, bevonjuk csokoládémázzal.

 

Fatörzs

Tésztája 5 tojásból készült piskóta (5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt), melyet nagyméretű sütőlemezen sütünk meg. Még melegen meglocsoljuk rummal vagy eszences sziruppal és felgöngyöljük. Kétféle krémet készíthetünk. Fehéret, 10-10 dkg darált dió, cukor és vaj segítségével az előbbi receptben leírtak szerint. Ezzel kenjük meg a piskótalapot és visszagöngyöljük. A barnakrémhez 3 tojást, 15 dkg porcukrot és 2 ek. kakaóport gőzfürdőben habverővel kavargatva sűrűre főzünk. 20 dkg va- jat vaníliás cukorral és reszelt narancshéjjal kikeverünk, majd a kihűlt csokimaszszát hozzáadva krémmé kavarjuk. A piskótatekercset hosszúkás tálcára tesszük. Felső részéből 10 cm-es darabot rézsútosan levágunk és mint rönköt a törzs mellé tesszük. Bevonjuk a csokikrémmel, villa segítségével csíkokat rajzolunk rá, mohaszínű cukorporral és kókuszreszelékkel díszítjük.

 

Aranygaluska

Tálba szitálunk fél liter fehér lisztet, a közepébe teszünk 10 dkg puha margarint, 2 tojást és 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukrot, csipetnyi sót, 2 dkg kelesztett élesztőt és 2-2,5 deci langyos tejet. Jól összedagasztjuk, majd kelni hagyjuk. A kelt tésztát deszkára terítjük és pohárral kiszaggatjuk. Egy olajozott formába (fenyőfa, mackó, szív) egy sor korongot teszünk, megkenjük olvasztott margarinnal, beszórjuk cukros, darált dióval, rumba vagy szörpbe áztatott mazsolával, és letakarjuk a tésztakorongokkal. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az edény félig telik. Kelni hagyjuk. A tetejét vajjal megkenjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) 50­60 perc alatt készre sütjük.

 

Diótorta

Hozzávalók:

  • 8 tojás                                    3 ek. darált dióbél
  • 8 ek. Cukor                             4 ek. liszt
  • 1 ek. morzsa, reszelt citromhéj

A krémhez:

  • 20 dkg vaj                       20 dkg cukor
  • 20 dkg darált dióbél         1 vaníliás cukor, rumeszencia

Piskótatésztát készítünk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, tovább verve a tojás sárgákat és végül a dióval, morzsával összekevert lisztet. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és előmelegített sütőben (200 C fokon) tűpróbáig (30­35 perc) sütjük. A formából csak 10 perc állás után borítjuk ki, és rumeszences sziruppal meglocsoljuk. A krémhez a darált diót 1 deci forró tejjel leöntjük. A vajat a cukorral és vaníliával kikeverjük, majd a dióval, rummal és 1 ek. eszenccel fehéredésig habosítjuk. A tortát kettévágjuk, vékonyan megkenjük pikáns lekvárral (meggy, ribizli), majd a krémmel, és kívül is bevonjuk. Darált dióval beszórjuk és meggyszemekkel díszítjük.

 

Barackos-pudingos rácsos sütemény


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • csipet só

 

 

A töltelékhez:

  • 1 vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3-4 ek cukor
  • 1 ek margarin
  • őszibarack (1 konzerv vagy 2-3 db friss) szeletelve
  • fahéj
  • 1 tojás a sütemény tetejének megkenéséhez


A lisztet a sütőporral elkeverjük. A margarint megolvasztjuk, majd a cukorral és a tojással habosra keverjük. Összekeverjük a sütőporos liszttel, hozzáadjuk a tejet, és szép sima tésztává összegyúrjuk, letakarva a hűtőbe tesszük, (hidegen könnyebb dolgozni vele).

A pudingot elkészítjük a zacskón található utasítás szerint, csak picivel kevesebb tejjel, és a végén keverjünk hozzá 1 ek. margarint. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. A tésztát válasszuk két részre, az egyik felét nyújtsuk ki a tepsinek megfelelő méretűre, tegyük bele. A pudingot öntsük a tésztára, egyengessük el, hogy mindenhova jusson. A barack szeleteket rakosgassuk rá, szórjuk meg fahéjjal. A tészta másik feléből sodorjunk rácsnak való csíkokat, vagy nyújtsuk ki, és süteményformával vágjunk ki belőle virágokat, szíveket, és tegyük őket a sütemény tetejére.

A süti tetejét kenjük meg tojással, (megszórhatjuk apróra vágott mandulával is), majd közepes lángon sütjük, amíg a tepsi falától láthatólag kész elválni piruló tetejű süteményünk (kb. 30 perc).