Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit süssünk húsvétkor?

2010.04.03

Kép Mini vágott zsemlécskék

 

Hozzávalók: 500 g liszt, 1/2 tk só, 85 g barna cukor, 2 tk fahéj, 1 tk mézes sütemény fűszerkeverék, 1/2 tk őrölt szerecsendió, 50 vaj kockákra vágva, 7 g élesztőgranulátum (vagy 2,5 dkg friss élesztő), 140 g vegyes szárított gyümölcs (kis darabokban), 1,5 dl tej, 1,5 dl víz; a tetejére: 3 ek liszt, 3 ek cukorszirup

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót, cukrot és fűszereket. Adjuk hozzá a vajat és az ujjainkkal dolgozzuk össze morzsásra. Keverjük bele a élesztőt (ha friss, akkor morzsolva) és a szárított gyümölcsöt. Melegítsük fel a tej és víz keveréket langymelegre, majd fokozatosan keverjük a lisztes keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk.

2. Tegyük a tésztát lisztezett táblára és gyúrjuk 5 percig, míg egységes, de nem ragacsos tésztát kapunk. Vágjuk 20 db egyenlő részre és formáljunk belőlük kis gömböket. Megvajazott tepsiben rendezzük őket sorokba, egymástól kis távolságra, majd takarjuk le megolajozott folpackkal (vagy ha nincs, akkor egy nagyobb nylonzacskóval) és hagyjuk kelni meleg helyen 2 órán át.

3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses 180, gáz 6-os). Készítsük el a díszítést: keverjük el a 3 ek lisztet 2 ek hideg vízzel egy kis tálban, hogy lágy pasztát kapjunk. Kanalazzuk egy nylonzacskóba, majd vágjuk le az egyik sarkát a zacskónak. Minden zsömlére rajzoljunk vele egy-egy keresztet. Süssük 15-18 percig, mikor a zsemlék szépen megbarnultak és tapintásra üregesnek tűnnek.

4. Vegyük ki a tepsiből egy rácsra őket, majd a meleg cukorsziruppal kenjük meg a tetejüket.