Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rétes

2009.01.06

Manapság már a rétes nyújtásáról csak nagymamáink elbeszélései alapján hallhatunk, hiszen felgyorsult világunkban - mondják sokan - erre egyáltalán nincs idő. Pedig állítólag úgy jó a rétes, ha nyújtják. Íme egy recept, mely nem igényel hosszú időt, sok fáradságot és még nyújtani sem kell. Lehet ugyan, hogy nem fog szerencsét hozni, de hogy nagyon finom, az biztos.

Rétestészta tetszőleges töltelékkel

A mennyiségek öt rúd rétes elkészítéséhez elegendők.

A tésztához

- 1 tojás

- 1 pohár tejföl

- annyi rétesliszt amennyit fölvesz

- csipet só

majd a tészta megkenéséhez

- 1 kocka Ráma margarin

- 2 evőkanál rétesliszt

A tölteléket tetszés szerint hagyományos módon készítjük el.

A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, majd a lágy tésztát vékonyra kinyújtjuk. A margarint a kevés rétesliszttel jól kikavarjuk és a kinyújtott tésztára kenjük. Az így elkészített tésztát felcsavarjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Célszerű a sütés előtti estén ezt elkészíteni. Másnap 5 egyenlő részre vágjuk. Töltés előtt vékonyra kinyújtjuk és a kívánt tölteléket a kinyújtott tészta közepére halmozzuk. Ezt követően először a tészta alsó szélét hajtjuk fel, majd pedig a felső szélét hajtjuk vissza. A tetejét zsiradékkal megkenjük és előmelegített sütőben magas hőmérsékleten pirosra sütjük.

A fánk receptje előtt egy érdekes történet a fánk keletkezéséről.