Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrós süti

2008.12.17

Ünnepi túrós süti

Hozzávalók:
Tészta: 50dkg liszt, 25dkg margarin 2 evőkanál cukor
1 evőkanál tejföl 2 tojássárgája csipet só 1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
Töltelék: 1kg túró 2dl joghurt 15dkg cukor 2cs vaníliás cukor 5 púpozott evőkanál búzadara 3 egész tojás + a fenti tojásokhoz tartozó fehérje(2db) 5 dkg vaj 1 citrom vagy narancs reszelt héja
Bevonat: 40dkg porcukor 1 citrom leve 2 evőkanál víz
A tészta alapanyagait a mixer dagasztó villájával összekeverjük, majd kézzel is átgyúrjuk. Egy vastagabb (kb 4-5mm), valamint egy vékonyabb(2-3mm) lapot nyújtunk belőle. A vastagabb lapot akkorára nyújtsuk, hogy a tepsi szélét is kibélelhessük vele.
A töltelékhez mixerrel összekeverjük a vajat, a cukor felét, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a tojássárgákat. Hozzákeverjük a túrót, joghurtot és a búzadarát. A tojásfehérjékhez hozzádobjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába.

 

A masszát a tepsibe terített tésztára simítjuk.
Tetejére borítjuk a kisebbik-vékonyabbik tésztalapot.
Egy villával átlós irányban 4-5 centiméterenként beszúrkáljuk a tetejét.
Előmelegített 180-200fokos sütőbe tesszük a legalsó rácsra és megsütjük.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni.

 

A bevonathoz a porcukrot, a citromlevet és a vizet a mixerrel legalább 5 percig kevergessük a legmagasabb fokozaton.
Egynemű, nagy viszkozitású, sima anyagot kell kapnunk.
Középről kiindulva terítsük szét egy széles késsel a még picit langyoskás sütemény tetején. Tegyük ki a szabadba vagy hagyjuk teljesen kihűlni.
Mikor kezd szilárdulni a máz, egy éles késsel a tepsiben vágjuk körbe a széleit és szeleteljük 3x5cm-es darabokra.
Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, utána rendezzük szépen egy ünnepi tálra. Figyelem! Nem lehet egymásra púpozni, mert összeragad.

 

Variáció: a cukormáz helyett csokibevonót is használhatunk. Ebben az esetben a túrómasszába narancshéjat tegyünk. A sütik íze pont olyan lesz, mint a Túró Rudinak.